Przepisy prawne dotycząc ACWK-6
Polska Norma PN-EN 378-1 +A2:2012
Obowiązek prawny stosowania sygnalizacji alarmowej
Polska Norma PN-EN 378-1+A2:2012
Tytuł: Instalacje ziębnicze i pompy ciepła -- Wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska -- Część 1: Wymagania podstawowe, definicje, klasyfikacja i kryteria wyboru
Zakres normy: Określono wymagania bezpieczeństwa i ochrony środowiska w zakresie projektowania, konstrukcji, produkcji, montażu, eksploatacji, konserwacji i likwidowania instalacji ziębniczych oraz ich wyposażenia, dotyczące w szczególności: - instalacji ziębniczych wszystkich wielkości, stacjonarnych i przewoźnych, w tym pomp ciepła; - systemów pośredniego ziębienia lub ogrzewania. Podano klasyfikację i kryteria wyboru systemów ziębienia lub ogrzewania, klasyfikację pomieszczeń oraz czynników ziębniczych wraz z ich doborem. Podano definicje 86 terminów
Załącznik D (informacyjny) PN-EN 378-1, który mówi o bezpieczeństwie w komorach chłodniczych o temperaturze poniżej 0 st.C określa wymogi dotyczące urządzeń alarmowych (sygnalizacja awaryjna) dla komór chłodniczych o kubaturze powyżej 10 m3:
- włącznik alarmowy powinien być dobrze widoczny, oświetlony (podświetlony), zapewniający uruchomienie alarmu sygnalizacyjnego znajdującego się w pomieszczeniu, gdzie jest zapewniona stała obecność osób;
- odwołanie alarmu może nastąpić tylko po przeprowadzeniu odpowiedniej procedury wyłączenia sygnalizacji.
- urządzenie alarmowe powinno posiadać zasilanie bateryjne o napięciu co najmniej 12V, a okres działania na podtrzymaniu bateryjnym nie powinien być krótszy niż 10h; ładowanie baterii powinno się odbywać w sposób automatyczny;
- zasilanie alarmu powinno być z innego obwodu niż zasilanie urządzeń chłodniczych;
- system sygnalizacji powinien być zabezpieczony przed przerwaniem obwodu np. w wyniku korozji lub osadzania się lodu na stykach urządzenia.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dz.U.03.98.902 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2003 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego (Dz.U. z dnia 3 czerwca 2003 r.)
![]() |
|
ROZPORZĄDZENIE Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze amoniakalnych instalacji chłodniczych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego.pdf |
|
![]() ![]() ![]() |
Pobierz |
oraz
Dziennik Ustaw nr 134 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lutego 2003 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwarzających owoce i warzywa.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wszystkie pomieszczenia o temperaturze poniżej +5°C (278 K) muszą być wyposażone w instalację sygnalizacyjną z napisem w brzmieniu "Uwaga - człowiek w komorze", wskazującą na obecność w niej pracowników.
![]() |
|
Dziennik Ustaw nr 134 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwarzających owoce i warzywa. |
|
![]() ![]() ![]() |
Pobierz |